Hummus není až taková bílkovinná bomba, ale …
O Cizrnová hummus se mluví jako o jednom z nejzdravějších jídel. Jíme ho se zeleninovými chipsy, baby mrkví, stonkovým celerem, někteří jsou jím až posedlí. Je skutečně takový prospěšný, jak se o něm hovoří?
Hummus je tradiční jídlo, které pochází ze Středního východu. Je hitem posledních let na celém světě, zejména díky vysokému obsahu bílkovin a všestrannému použití. Můžeme ho natřít na chléb, naplnit jím brambory, použít do hamburgerů, na těstoviny – možnosti jsou přímo nekonečné. Vraťme se však k jeho složení a klíčovým vlastnostem.
Z čeho je hummus vyroben?
Je známo, že základní surovinou pro přípravu této zajímavé krémové směsi je cizrna. To však není všechno. Potřebujete ještě česnek, citronovou šťávu, olivový olej a tahini pastu ze sezamových semínek, kterou seženete ve specializovaných prodejnách s exotickými potravinami.
Mnozí hummus ochuceny bylinkami, přidávají do něj i jiné druhy zeleniny, například červenou řepu či hrách. Dobrou informací pro celiatiky je, že neobsahuje lepek.
Jak podporuje zdraví?
Tuto Cizrnová pochoutku považujeme za zdravé jídlo díky rovnováze bílkovin, tuků a komplexních sacharidů. Jedna polévková lžíce obsahuje 30 až 60 kalorií, podle ingrediencí nebo výrobce – pokud si kupujete hotový hummus v obchodě. Na trhu se objevují různé druhy hummus, dokonce i se sníženým objemem kalorií a tuku.
Raději si však udělejme vlastní doma, protože koupeno obsahují často různá aditiva.
Opravdu je bohatý na bílkoviny?
Cizrnový krém obsahuje mnoho živin – rostlinné bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu, která podporuje zdraví střev. Ještě nedávno se o hummus mluvilo jako o bohatém zdroji bílkovin, ale ve skutečnosti je až tak mnoho neobsahuje. Většinou 2 gramy bílkovin na porci (2 polévkové lžíce).
Ve srovnání s denní potřebou je to téměř zanedbatelné, protože na kilogram hmotnosti potřebujeme 0,8 až 4 gram bílkovin. Bílkoviny však přidáte do humusu jednoduše: jezte ho s řeckým jogurtem, tvarohem, ricottou nebo přidejte neochucený proteinový prášek.
Vláknina a glykemická zátěž
Cennější je spíše vláknina. Sto gramů Hummus obsahuje přibližně čtyři gramy vlákniny, denně bychom měli zkonzumovat 30 gramů. Dalším pozitivem Hummus je nízká glykemická zátěž. Znamená to, že pomáhá udržet hladinu glukózy v krvi stabilní. Tento efekt je důležitý z hlediska energetické rovnováhy, zároveň však minimalizuje chuť na sladké. Má také protizánětlivé vlivy.
Pomoc při hubnutí
Nejcennější vlastností cizrny při hubnutí je jeho schopnost zasytit na dlouhou dobu (vláknina + bílkoviny). Nemusíte však cizrna jíst ve formě krému či pasty, ještě více uspokojí vaše chutě v křupavé formě. Vychutnejte si ho pečený v troubě s různými druhy koření a bylinek.
Navíc takto jej můžete chroupat i večer u filmu. Cizrny se nedá sníst hodně, proto se nemusíme obávat, že bychom z něj přijali mnoho kalorií a přibrali. Samozřejmě, v případě zpracovaných potravin třeba být na pozor. Dbejte o méně tuku a soli.
Z hummus nepřiberete, ale z příloh k němu ano!
A ještě jeden tip: Pokud chcete zhubnout, nedejte se nalákat často nezdravými přílohami tohoto jídlo: pita, pečivo, chléb, hranolky, chipsy výrazně zvyšují kalorickou hodnotu jídla. Raději si k němu na tyčinky nakrájejte čerstvou zeleninu: mrkev, kedlubny, papriku, okurku, řapíkatý celer.
Můžete ho jíst každý den?
Pokud ho jíte s mírou a máte celkově pestrý jídelníček, není problém jíst hummus i každý den. Je však možné, že se vám rychle omrzí, protože jeho chuť je dost specifická. Naštěstí existuje množství receptů, které vám ten základní pomohou variovat.

Jak připravit hummus?
Pravý hummus se dělá z cizrny, který necháme celou noc namočený ve vodě. Libanonští kuchaři doporučují do vody přidat jedlou sodu, a to 5 gramů na kilogram cizrny. Díky tomuto triku cizrna změkne a hummus bude jemný a hladký. Ráno třeba vodu vylít a vařit v čerstvé vodě přibližně 50 minut.
Důležité je sbírat z vody pěnu a udržovat ji při vaření čistou. Cizrna přelijte studenou tekoucí vodou. V mixéru rozmixujte cizrna, tahini, citrónovou šťávu, případně kyselinu citronovou do hladké pasty. Nakonec přidejte olej a posypte solí.